Пам'ятка "ГЕПАТИТ"

Пам’ятка щодо профілактики захворювань на вірусний гепатит А

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

  1. Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.

  2. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;

  1. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

  1. Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;

  1. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

  1. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;

  1. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;

  1. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.